Ta mig hem.

Jag längtar hem. Hem till Luleå. Det har jag gjort hela hösten, från och till. De senaste veckorna har min längtan eskalerat, jag skulle nästan kunna säga att den har urartat. Det är liksom inte det att jag längtar efter mamma och pappa eller efter att bli ompysslad. Ligga på sofflocket och få maten serverad och så. Jag längtar efter hela staden. Hela atmosfären. Längtan kommer till uttryck genom att jag dagdrömmer om att jag åker rulltrappa inne i en av stadens centrala gallerior – ”Smedjan”. Den har blivit sinnebilden av allt jag vill göra i Luleå. Det är nästan så att jag känner lukten, hör alla ljuden, blir lite pirrig. Det är så lustigt och helt, totalt sjuk. För till saken hör att det här är en av de värsta rulltrapporna jag vet. Det är för övrigt ingen trappa, snarare ett plant rullband. Jag mår alltid illa av att färdas uppåt när jag är där. Det är höjdskräcken tror jag. Och fram tills för bara ett år sedan luktade hela gallerian fisk. Alltid. Konsums fiskavdelning låg liksom mitt i. Men ändå, det spelar ingen roll. Och speciellt så här i juletider. Jag vill vara där. Åka uppåt med mamma till butiken ”Peppercorn” och varje gång dra samma skämt ”Ska vi gå in på Peppeproni”?. Eller åka ner till källarplan eftersom det finns butiker där som inte finns i Umeå. Kan ni fatta. Ja asså ni hör ju själva hur det här låter. Hur har det kunnat bli så här?

Jag har en vag teori. En kanske inte fulltänkt tanke. Ni vet, en tanke som fastnat halvvägs, som inte har vägt gott mot ont, fördel mot nackdel eller så. Min teori stavas mytbildning. Men det är inte så att jag själv skapat denna myt. Tro mig, min myt om Luleå ser nog helt annorlunda ut. Jag flyttade ju därifrån och tänkte ”Bu dig Luleå”. Det är en annan myt. En medial myt kanske. Eller en helt sann verklighet. Jag vet inte, det är väl det som är problemet med att gå på myten? Att inte kunna skilja på dikt och verklighet.  Senaste året har en rad inspirerande och fina människor från Luleå gjort bra saker. Spelat bra musik, skrivit bra grejer, pratat om viktiga saker. Synts lite här och lite där. Förmedlat viktiga texter. Om hur livet kan se ut där. I Luleå och runt. Och jag känner, ja precis så är det. Precis sån är jag också.Tänker på det Matti sa i Sonic.

” I Umeå håller de på med gemenskap, skapar tillsammans, flyttar ut på landet, tillsammans. Jag och vi i Luleå, sysslar med utanförskap”.

Dikt eller verklighet? Mytbilding om det norrbottniska sinnelaget eller direkt skildring. Ibland är det svårt.

Jag sällar mig i alla fall till utanförskapets skara. Att åka rulltrappa inne på Smedjan blir då lite som att blicka ut över sitt kungarike, Utanförskapets land.

Var hälsad, välkommen hem.

Annonser

4 tankar om “Ta mig hem.

 1. Han1 skriver:

  Fin text! Om det där som Matti sa så tänker jag: Det är såklart inte så enkelt. Inget är ju så enkelt att man kan dela upp det sådär. Men det är ju kul att dra saker till sin spets när man pratar, tänker jag. Det blir roligare. Och liksom på skoj och på allvar samtidigt. Men nåt korn av sanning kanske finns där.

 2. langrandigt skriver:

  Ja precis. Jag tänker på den såkallade ”Umepeppen” och hur den kan vara lite kvävande. Förlåt Umeå, men ibland kan folk verka här utan ”motstånd”. Inte för att jag vet om det är positivt med ett motstånd – men romantiskt är det ju i alla fall.

 3. Han1 skriver:

  Just så. Givetvis finns det ja-sägare i Luleå också. Men det kanske finns procentuellt fler ja-sägare i Umeå än i Luleå? Och det därmed finns mindre acceptans för att vara neggig och skeptisk i Umeå? Jag vet inte. Men det är väldigt roligt att diskutera detta!

 4. Han1 skriver:

  Och tvärtom såklart. Att det kanske finns en lägre acceptans i Luleå för att bara få vara lite glad och hänga på grejer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: