Göran hann före mig

Häromdagen satte så äntligen någon, i alla fall delvis, ord på det jag känt inför hela den här ”Överklassafari-debatten”. Göran Greider har många poänger i sin artikel ”Fattiga utsätts ständigt för mediesafarin”. De flesta av oss åker ju på underklassafari dagligen. Just nu, på kanal 5 ”den hemlige miljonären” till exempel. En, i svenska mått mätt, rik person åker några mil ”från city” ut i förorten och dennes värld vänds upp och ner. De tvingas bo i höghus, träffa missbrukare, tänka på vad en avocado egentligen kostar och förstås göra en superduper god gärning för alla dessa stackars stackars fattighjon. Hurra! Mer välgörenhet åt folket!

Titta hur de bor!
Titta på alla missbrukare!
Titta titta och peka med hela handen!

Resor avgår nästan varje dag och förpackas olika, allt för att passa just dig och ditt behov! Kanske vill du titta på fattiga som är lata: Jobbjägaren. Eller fattiga som är feta ”Du är vad du äter”. Eller fattiga som överspenderar: Lyxfällan. Eller varför inte på de som hamnat allra längst ner, de som nått slutstationen: Tunnelbanan. För att inte tala om alla amerikanska förlagor med klassikern Cops i spetsen.

Jag har personligen, konsekvent, slutat använda ordet ”white trash” efter Kobras fantastiska avsnitt där begreppet plockades isär. Kvar fanns bara en rad dolda stereotypa föreställningar om fattiga och fattigdom. Jag chockerades av mitt eget förakt och hur jag själv var en del av att reproducera bilden av en förfallen lägre samhällsklass. Jag skämdes.

När jag börjar tänka på det kan listan på underklassafari göras lång. Men, det är som Göran skriver:

Att tycka synd om fattiga är en ganska ofarlig verksamhet; det ryms i gamla välgörenhetstraditioner. Men att mäta upp avståndet mellan fattiga och rika, mellan olika klasser, är mycket mer explosivt – ty då inser folk snart att det där går nog att göra något åt, med bättre fördelningspolitik. De rika blir problemet, och den tanken är outhärdlig för somliga.

Att vara rädd för fattiga är också ett maktgrepp. Då tänker jag idag främst på den av Microsoft framtagna appen som ska underlätta för turister att hamna i prekära situationer, påverkade av väder, vind eller brottsstatistik (och fattigdom). En kontroversiell app som kommit att få namnet ”ghetto app”. Läs mer här.  Blott en gps säger Microsoft. Ett sätt att  exakt veta, i meter, hur långt avståndet mellan fattiga och rika är tänker jag…..

Annonser

2 tankar om “Göran hann före mig

  1. Monika skriver:

    Sjukt bra skrivet kamrat Hellrönn!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: